Egy csatorna az emberekhez

6lépés

6lépés

Hamarosan felemelnek vagy elpusztítanak minket a robotok

2016. szeptember 18. - 6lépés

Nyáron készítettünk egy riportot Estillával, aki azóta már Angliában tanul robotika szakon. Mesél arról, hogy jött neki ez az igen specifikus érdeklődés, kiderül hogyan gyűjtötte össze a kezdőtőkét közösségi finanszírozással, aztán mesél arról, hogy áll manapság a robotika és milyen irányok vannak kialakulóban.

esti_elsoresz_03_00_00_01_17_still010.jpg

Lehetséges, hogy sok embernek távol áll az érdeklődésétől a téma, de már csak pár év és elkerülhetetlen lesz a dolog, ahogy a sci-fi regények sorra valóssággá vállnak majd az elkövetkező években. Az emberszerű robotok és a mesterséges intelligencia már nem csak fantázia vagy távoli jövő, hanem itt vannak a küszöbön. Ebben a riportban és a (következő két részében) ezt a világot tárjuk fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr7511721687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gtri 2016.09.19. 00:52:26

Ez egy hype. A szokásos hype ami körüllengi az "új" technológiákat.
Pl az önvezető autókkal kapcsolatos egy mai cikk:

forrás:
index.hu/tech/2016/09/18/csunya_vitaba_keveredett_a_gyilkos_robotsofor/

"A Mobileye azt is közölte, hogy amikor a Tesla megállapodást kötött velük 2015 májusában a robotsofőr használatáról, akkor még arról volt szó, hogy a vezetést segítő technológia csak úgy működik, hogy a sofőrnek a kormányon kell tartania a kezét, ami garantálná, hogy a sofőr tényleg odafigyel a vezetésre."

Ez lenne az önvezetés? Megy a magyarázkodás ezerrel, hogy egy balra kanyarodó, fehér teherautóba miért megy bele fékezés nélkül az eddig "önvezetőnek" kikiáltott autó. Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy a Tesla autók önvezető rendszerének használata közben úgy kell figyelnie a vezetőnek mintha maga vezetne. Meg hogy rajta kell tartania a kezét a kormányon.

Van technikai haladás de közel sem akkora, mint amekkorának bemutatják. Olyan ez mint régen az interferon. Amikor elő tudták állítani nagy mennyiségben azt hitték, hogy az orvostudomány egy univerzális csodaszert kapott a kezébe a vírusok ellen és egyre másra gyógyítanak meg mindenféle betegséget. Hát nem lett igazuk. Most éppen ott tartunk, hogy nem csak a vírusok ellen nincs csodafegyverünk, hanem a baktériumok ellen sem.

De mondhatnám az internetet. Hogy volt az reklámozva? "A rendszer tervezése során az volt az alapelv, hogy atomtámadás esetén is működőképes maradjon." Ez az elmélet. A gyakorlat?

forrás:
index.hu/tech/net/tcom090125/
"
2009.01.25. 15:47

Meghalt a fél magyar internet

A példátlan rendszerzavart egy Magyar Telekom kábel szakadása, majd azt követően egy hálózati eszköz túlterhelődése és meghibásodása okozta. Vasárnap a fél magyar internet leállt, de délután 4-re a szolgáltatások többsége már működött."

Egy kábelszakadás és egy hálózati eszköz túlterhelése kiütötte a a magyar internet 2009-ben. Elméletileg ez nem lett volna lehetséges, mert ugye "duplikálás van", meg "intelligens hálózati elemek", meg "méretezés". Elméletileg, powerpoint prezentáció szintjén.
De meg lehet nézni a google üzemzavarait is:

forrás:
pcforum.hu/hirek/12859/adatokat-vesztett-el-a-google-blogszolgaltatasa

"Valami nagyon félresikerülhetett a Blogger legutóbbi, szerda esetére - magyar idő szerint csütörtök hajnalra - tervezett szokásos havi karbantartása során. A Google ugyanis először csak-olvasható módba kapcsolta szolgáltatását, majd jó időre elérhetetlenné vált az; amikor pedig visszajött, kiderült, hogy közel egy napnyi posztok és kommentek milliói vesztek el."

Elvesztek adatok? Egy tervezett karbantartás során? Annál a google-nél amiről mindenki úgy tudja, hogy legalább három példányban tárolja az adatokat és elvileg nem lehet adatvesztés? Aztán kiderül, hogy mégis lehet. A reklám szintjén minden szép és jó és rettenetesen gyenge az ember ezekhez a szuper technológiákhoz képest, de egy pici kapargatás kell csak és kiderül, hogy nem mind arany ami fénylik.

Boston Dynamics: A híres robotkutya. Nézzük a tényeket:

Amikor még nagy volt a hype a robotkutya körül:
index.hu/tech/2015/02/10/ezt_a_kutyat_hiaba_rugdossak/

10 hónappal később már előjöttek a problémák:
444.hu/2015/12/29/nem-kell-a-robotkutya-az-amerikai-hadseregnek

Szóval igen, egyes helyeken jól fognak teljesíteni a robotok, de az emberek totális lecserélése nagyon nem a közeljövő. Maximum powerpoint prezentációkban.
süti beállítások módosítása