Egy csatorna az emberekhez

6lépés

6lépés

Egyetemisták vs. érettségi

2015. október 26. - 6lépés

Egyik nap elmentünk a BME-re, hogy megnézzük mennyire emlékeznek az egyetemisták a gimnazista anyagra. Meglepődtünk. Valamint a nézőt is próbára tesszük pár kérdéssel.

 

 

Ha tetszik a videó ITT feliratkozhatsz további adagokért. Ha nem akkor ugyanitt dislikeolhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://6lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr628022092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2015.10.26. 17:39:16

töriből nem voltam jó gimiben.
de szerintem sokkal kisebb probléma nem emlékezni x magyar királyra, mint nem tudni, hogy a Holdon is van gravitáció... ugyanis ha tudnák, hogy a Föld forog, kapaszkodnának, ezzel foglalttá téve a kezüket...

zolij 2015.10.26. 20:38:20

mondjuk ez a ki nyerte az első szabad választást eléggé kétértelmű, mert az 1945-ös választás is nagyjából szabad volt. Oké, a német kisebbséget az épp véget érő háború okán kizárták, de ezen kívül szabad és általános választójog volt.

N48 2015.10.26. 21:19:22

@zolij:
Ezért van az, hogy ha fel teszel egy kérdést egy történésznek, akkor a válasz úgy fog kezdődni, hogy attól függ :)

Bambano 2015.10.26. 21:51:54

@N48: feltették azt a kérdést is, ha nem ebben a videóban, akkor egy másikban, hogy mikor ért véget a második világháború. helyes válasz: hol? :)

trailla 2015.10.27. 00:07:10

"Kezd el a Szózatot!" Húbazz.
A felszólító módú igék helyesírása negyedikes tananyag.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.27. 01:00:41

Mérnökcsemetéktől én már nem várom el, hogy a magyar irodalmat és történelmet akárcsak alapjaiban is ismerjék. Annál nagyobb gond, hogy sajnos sokan közülük a matematikával és a fizikával is hadilábon állnak..

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.27. 06:27:29

@zolij:

Szabad és általános választójog már az 1939-es választáson is volt.

gothmog 2015.10.27. 06:40:03

Aztán például a
"Mikor fedezték fel amerikát?"
-kérdést lehet pontosítani, tekintve, hogy mikor Kolombusz odaért, ott már komplett civilizációk voltak. Szóval erre is az a helyes válasz, hogy "az attól függ".
Jó, ha bemondja az 1492-t, arra mondjuk megadható a pont, és lehet hogy csak én várok túl sokat..

kvadrillio 2015.10.27. 08:01:10

Az IMPA (az EU vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete) Budapesten tartott konferenciát, egyeztető fórumot, éppen azon a napon, amikor a WHO friss jelentésében kinyilvánította, hogy a pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány.

NEM MEGYEK TÖBBÉ KOLBÁSZ-FESZTIVÁLRA, MERT TERJESZTI A RÁKOT !

amúúúúgy...., a birkahús az jó ????? AKKOR JÖJJENEK CSAK A MUSZLIMOK, MERT ŐK REN DES EMBEREK ÉS RÁKOT SEM HOZNAK, HA BIRKÁT TENYÉSZTENEK NEKÜNK ! :o)

átlátó 2015.10.27. 08:53:00

...nekem mindegy, hogy milyen és mekkora okoskák fogják biztosítani a nyugdíjamat, de ha nem jön meg minden hónapban pontosan, akkor lesz egy-két szavam a barmaihoz...

Le Orme 2 2015.10.27. 11:22:07

Ez a felmérés nem hiteles. Manipulált. Simán megvághatták, simán nem vehették komolyan a válaszadók a kérdést, nem lehet eldönteni. Ostoba önreklám a készítők részéről. Kártékony gecik.
Másrészt egy portugál vagy dán sem tudja ezeket.

Wildhunt 2015.10.27. 12:46:38

Javasolnék én is néhány "ellenkérdést".
1. Mi a különbség a nulla- és a föld vezeték között?
2. Meg tud-e állni 10 méteren egy 30km/h sebességgel haladó teherautó?
4. Milyen koncentrációban veszélyes a levegőben lévő klórgáz?

A lista szabadon bővíthető az általános iskolai tananyag hasonló témáival. javaslom EZEKET a kérdéseket feltenni pld. bölcsészkarokon, mert a delikvens nem abba hal bele, ha nem tudja, mikori az aranybulla.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2015.10.27. 12:51:38

Még jó h ezeknek a srácoknak nem az lesz a dolguk, hogy azon agyaljanak egész nap hogy ki nyerte az első választást vagy mi lehet a Szózat első sora.

Imádom az ilyen irodalom és történelem buzi embereket, hogy ez az ember fokmérője, hogy tudja-e mit írt Széchenyi Pista.

Tavasszal Sopronban találkoztam egy hasonló öreg faterral, az arra volt rémesen büszke, mert valami Soproni Történelmi Egyesület elnöke volt, hogy fel tudja sorolni, hogy melyik magyar városnak mi volt a régi római kori latin neve...
Majdnem visszakérdeztem tőle, hogy fel tudja-e nekem sorolni azon honlapokat, melyekről naprakész információt kaphat gyakorlatilag bármiről ezen a világon hogy ne kelljen minden szart megtanulni.

Mindkettő egy tök alap tudás, és nem lesz sem sötét barmabb az ember tőle ha nem tudja, mintha tudja.
Pont ilyen ez a sok begyöpösödött általános műveltségnek hívott szarság, amit ha valaki beseggel, attól még nem lesz sikeres ember.

kvadrillio 2015.10.27. 12:51:42

Az USA rombolóhajót küldött Kína mesterséges szigeteihez
FT
FT követés
2015.10.27. 06:47

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete a Spratly-szigetekhez tartozó kínai mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe - közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő amerikai idő szerint hétfőn.

Az USS Lassen átlépte a mesterséges szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet. A hadihajó korábbi közlések szerint több órán át fog járőrözni a kínaiak által maguknak követelt tengeri területeken.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán való kínai területi követeléseket megtámadni hivatott amerikai lépések sorozatának kezdetét jelölik.

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, és az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen, és felelősségteljesen kellene eljárnia a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében.
A szabadkereskedelmi egyezmény miatt mindent

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a Dél-kínai-tengeren zajló műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes szerv, ugyanakkor azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott hovatartozású tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az "kritikus a világgazdaság számára".

Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb, katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket. A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

kérdés: KI FOG GYŐZNI ? AZ USA....VAGY KÍNA ? MENNYI LESZ A HALOTTAK LÉTSZÁMA ???

erol 2015.10.27. 13:05:41

@Hivatásos beszólóművész: Hozzászólásod jó példa, az " ún. általános műveltség" hiányának negatív következményeire.

Le Orme 2 2015.10.27. 13:12:00

@Hivatásos beszólóművész: "fel tudja-e nekem sorolni azon honlapokat, melyekről naprakész információt kaphat gyakorlatilag bármiről"
"Pont ilyen ez a sok begyöpösödött általános műveltségnek hívott szarság, amit ha valaki beseggel, attól még nem lesz sikeres ember."

Baromira félreérted ezt a dolgot. Ahhoz, hogy hatékonyan tudd használni a külső információtárolókat, pl, az internetet, szükség van egy jó általános műveltségre. Ha nincs általános műveltséged és lexikális tudásod, akkor nincs mögöttes tartalom, nincs átfogó értelmezés és nincs kreativitás sem, mert nem tud mire támaszkodni. A lexikális tudást pedig nem bemagolással sajátítja el az értelmes ember, hanem mert általános érdeklődése van, tanulmányozza pl a történelmet, és eközben ráragadnak a lexikális elemek is.

kvadrillio 2015.10.27. 13:30:34

Le Orme 2..VACILLÁLTAM...VACILLÁLTAM.... de csak nem tudom megállni ! Attól, hogy valaki nem tudja mikor volt a mohácsi csata, még lehet, válhat milliárdossá áfa-csalással ! :O)

kvadrillio 2015.10.27. 13:37:27

Milliárdos sikkasztásgyanú három alapítványi iskolánál..

PEDIG ŐK, NAGYON TUDHATTÁK, HOGY MIKOR VOLT AZT A MOHÁCSI CSATA...UGYE ! :)

HIÁBA NO ! AZ...az...általános műveltség volt az oka nekijehhhhh ! :)

Tranquillius 2015.10.27. 14:19:34

@zolij: Szabadnak nevezhetünk egy olyan választást, amelyen nem indulhatott jobboldali párt, a szavazók egy részét kollektívan eltiltották a szavazástól és a jelölteket a szovjet hadsereg megbízottai hagyták jóvá...?

Thomas Dantes 2015.10.27. 14:30:19

Nos, elősszőr is. Az a probléma, hogy ha az ember orra alá dugnak egy mikrofont, és feltesznek egy kérdést, előfordul hogy leblokkol, pedig tudja a választ. Szóval, ha valaki hirtelen nem vágja rá, nem biztos ,hogy hülye. Saját példámon tudom, hogy foglalkoztam egy adott témával-mindegy mi volt az- tényleg sokat tudtam róla, és egyszer nem tudtam felelni egy kérdésre ezzel a témával kapcsolatban. Egy órával később a homlokomra csaptam, hogy de hülye vagyok, hogyne tudnám a választ, sőt sőt sokkal tőbbet tudok róla mint az átlag...csak van hogy az ember agya nem kapcsol.

A másik dolog, hogy minden ilyen tesztnél, azért is jőnnek ki nem túl jó eredmények, mert a magyar oktatás SZAR. Így van ez vagy 50 éve, vagy mégtőbb, magoltatnak, tanuld meg ekkor volt, az írta, ez a címe. De hogy mit jelentett az a csata? Miért fontos az a vers? Azt nem tanítják meg, a diákok meg amint a következő tanyaghoz érnek, már el is felejtik. Nem azért mert a diák hülye, hanem mert nem használni tanítják meg a dolgokat, hanem csak hogy a következő dolgozatnál, vagy érettségiin vissza mondja. Ha a diák nem érti? Na és? Kit érdekel? Bemagolta, hogy 1789 francia forradalom? Elmondta? Akkor oké. Pedig, az lenne a fontos, hogy értse ez miért volt fontos esemény

Amúgy meg a kérdésekre: hát voltak kérdések amik meg pontosan megválaszolhatók, és most kekec leszek, bár ez lehet megint nem a kérdezők hibája.
Például Amerika felfedezése? 1492? Kolombusz rá se jőtt, hogy
süti beállítások módosítása