Egy csatorna az emberekhez

6lépés

6lépés

Most akkor mi is az az esport?

2015. november 19. - 6lépés

Gyorsan tekintsük át mi is az az esport. Az esport nagyjából annyit tesz, mint versenyszerűen játszani kompetitív digitális játékokkal. Már a 90-es években is volt kezdeményezés arra, hogy ezeket a játékokat sportként kezeljék, de akkor még nem talált megértő fülekre a mozgalom. Nagyjából ugyanakkor Koreában robbanásszerűen fejlődött az internet sebessége és ez adott lehetőséget a tömegeknek a multiplayer játékokra, ami hamar odáig nőtte ki magát, hogy tévében is közvetíteni kezdték és rendezvényeket rendeztek a Starcraft köré. Ma már Korea 20% követi az esport eseményeket.

pic-19907.jpg

Több fajta esport létezik, és mind más miatt népszerű. Talán az köti össze őket, hogy a szerencse helyett az ügyességre, stratégiára, gyors reagálásra építenek. Vannak lövöldözős játékok (CS, COD, TF2), vannak sportjátékok, verekedősök és talán a legdivatosabb a stratégiai játékok. Ebből is van, ahol egy-egy ellen játszanak az emberek, mint a Starcraft, de van ahol csapatban szállnak ringbe, mint a Leage of legends vagy a Dota.

Ma nagyjából 71 millió ember követi az esport eseményeket és ez évről évre nő. A 2015-ös DOTA 2 világbajnokság össznyereménye idén 15 millió dollár volt. Ez közel négy és félmilliárd forint. Érdekes még, hogy milyen sok akciót kell egy játékosnak végrehajtania egy perc alatt. Erre van az APM mutató, ami a percenkénti akciók számát mutatja. Ez, ha a starcraftot nézzük, általában 200-300 között van a profiknál, ami másodpercenként öt akció.

A lényeg, hogy az esport manapság az egyik leggyorsabban növekvő szórakoztatási szegmens, úgyhogy gondoltuk belemerülünk a témába egy videó erejéig és meglátogattuk Magyarország egyetlen esport bárját.

 

Ha tetszik a videó ITT feliratkozhatsz további adagokért. Ha nem akkor ugyanitt dislikeolhatod.

süti beállítások módosítása